Linkedin

Facebook

Instagram

Tiktok

Evaluare imobil

Design fără titlu - 2023-12-18T105719.146

Evaluarea unui imobil este o etapă esențială în procesul de cumpărare sau vânzare. Un preț fundamentat, stabilit de un specialist și justificat de un raport detaliat, poate oferi cumpărătorului siguranța unei investiții corecte, iar vânzătorului avantajul unei tranzacții desfășurate într-un timp mult mai scurt.

Raportul de evaluare a unui imobil

Raportul de evaluare a unui imobil estimează într-o manieră nepărtinitoare valoarea corectă a unui imobil, detaliind atât avantajele, cât și dezavantajele proprietății, în funcție de anumite standarde prestabilite, relevante pentru scopul evaluării. 

Se poate solicita un raport de evaluare pentru o proprietate care urmează să fie vândută (fie în calitate de cumpărător, fie în calitate de vânzător), închiriată, asigurată sau ipotecată, dar și pentru a-i stabili valoarea impozabilă sau pentru succesiune, etc.

Modalități de estimare a valorii unei proprietăți:

Evaluatorul autorizat are la dispoziție trei abordări bazate pe date de piață prin care poate stabili valoarea unui imobil:

Abordarea prin piață

metodă aplicată frecvent atunci când există informații credibile despre tranzacții sau oferte recente. Presupune compararea prețurilor unor proprietăți cu caracteristici asemănătoare, care au fost tranzacționate recent sau care sunt disponibile pe piață. În absența acestor informații sau dacă proprietatea imobiliară are caracteristici speciale, metoda de abordare prin piață nu va putea fi folosită.

Abordarea prin venit

se poate realiza prin mai multe metode, toate având în comun fie un venit realizat, fie unul previzionat. În cazul unui imobil ocupat de proprietar, venitul respectiv ar putea fi determinat pe baza costului care ar fi suportat de acesta pentru a închiria un spațiu echivalent (chirie asumată).

Abordarea prin cost

prin această metodă, evaluatorul va obține o indicație asupra valorii proprietății imobiliare prin deducerea deprecierii cumulate (a nu se confunda deprecierea cumulată cu amortizarea din contabilitate) din costul de nou al construcției, rezultat la care se adaugă valoarea estimată a terenului.

În raportul unei evaluări realizate prin această metodă vor fi incluse obligatoriu argumentele care au stat la baza estimării deprecierii.

EȘTI GATA SĂ TRECI LA URMĂTORUL PAS?

CONTACTEAZĂ-NE ȘI VOM GĂSI SOLUȚIA PERFECTĂ PENTRU TINE!

Scroll to Top